voor opdrachten in kunst en vormgeving

Preview: PIER+HORIZON is klaar

De laatste drie kraggen liggen klaar voor vertrek.

Afgelopen week was Publiek Gemaakt getuige van een bijzondere gebeurtenis: het vervoer en de installatie van de laatste drie kraggen naar PIER+HORIZON, het 7e landschapskunstwerk van Flevoland.

Dit kunstwerk, dat ter hoogte van Kraggenburg in het Zwarte Meer in de Noordoostpolder ligt, werd begin 2014 als schets gepresenteerd aan de Provincie Flevoland door kunstenaar Paul de Kort. Zie het eerdere artikel van Publiek Gemaakt.

Nog meer dan een uur varen en dan komen de kraggen aan op hun bestemming.

Het werk aan de kraggen begon 1,5 jaar geleden bij een aannemer in de Betuwe die op zijn terrein het riet van de kraggen liet groeien zodat ze bestand zouden zijn tegen onder anderen vogelvraat. Nu drijven ze allemaal aan hun paal in het Zwarte Meer. Afhankelijk van de wind en de stroming in het water draaien ze rondom hun draaipunt. Deze stalen palen zijn tien meter diep in de bodem van het Zwarte Meer geslagen en staan in een grid gebaseerd op het Centrale Plaatsen Model van geograaf Walter Christaller dat aan de basis lag van de strenge landschapsinrichting van de Noordoostpolder.

Kraggen in zicht.

Sinds de start van de werkzaamheden half juli trekt het kunstwerk al veel bekijks. Een buurvrouw van het kunstwerk zet dagelijks op de nieuw geplaatste picknickbank een mand met koffie en koeken klaar voor de nieuwsgierige voorbijganger (Koffie van Keet). In de mand is ook informatie te vinden over het landschap, de natuur en het kunstwerk. Het nodigt in ieder geval uit om even de tijd te nemen om het kunstwerk in relatie tot het meer en de polder in je op te laten nemen.

Onder toeziend oog van Paul de Kort worden de laatste kraggen geïnstalleerd door de uitvoerend aannemer.

Niet alleen mensen trekken naar het kunstwerk. Een kudde schapen dat de Zwartemeerdijk begraast, lijkt het prettig te vinden om rondom het begin van de steiger te buurten. En uit de grote hoeveelheid uitwerpselen dat de lange steiger kleurt, valt op te maken dat vogels hier prettig vertoeven. Wat een mooie samenkomst van natuur en cultuur in dit door mensenhanden gemaakte landschap.

Een uitzonderlijke blik van het kunstwerk vanuit het kunstwerk.

Op de dijk, in het verlengde van de pier, heeft Paul de Kort een webcam geïnstalleerd. Op gezette tijden maakt deze camera een opname van PIER+HORIZON. Via deze webcam kan De Kort de choreografie van de kraggen in zijn studio mooi volgen. De beelden – ondermeer verwerkt in timelapses – zijn vanaf 7 oktober ook voor ons te zien op de website: www.pierplushorizon.nl.

Opname gemaakt door de webcam op de dijk (beeld Paul de Kort).

Land Art Weekend

Op vrijdag 7 oktober wordt het kunstwerk feestelijk opgeleverd. Speciaal voor deze gelegenheid wordt op zaterdag 8 en zondag 9 oktober de Land Art in Flevoland tijdens het Land Art Weekend in het zonnetje gezet. PIER+HORIZON is nog tot 15 oktober te bezoeken. Daarna is de pier tot 1 maart 2017 gesloten voor menselijk bezoek om de vogels – ja want dit gedeelte van het Zwarte Meer is en blijft een beschermd natuurgebied – ongestoord hun gang te laten gaan.

PIER+HORIZON is mede mogelijk gemaakt door: Provincie Flevoland, Gemeente Noordoostpolder, Prins Bernhard Cultuurfonds, Waterschap Zuiderzeeland en Bouwfonds Cultuurfonds.

Voor meer informatie over het werk zie ook: www.pauldekort.nl. 

Alle foto’s zijn gemaakt door Anne Reenders, mits anders vermeld.

 

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en