voor opdrachten in kunst en vormgeving

Binckhorst Beings, een serie samenhangende markeringen voor de Binckhorst

Een serie Binckhorst Beings zal op het Haagse bedrijventerrein de Binckhorst worden ingezet om de identiteit van het terrein te versterken en de verschillende bedrijven op de kaart te zetten en beter vindbaar te maken. Het ontwerp van elke Being bestaat uit een basis van beton met daarop een specifieke configuratie die de productiemogelijkheden van het betreffende bedrijf waar het herkenningsbaken voor staat, etaleert. Ze doen denken aan Transformers en superheroes en tonen letterlijk een staalkaart van kennis en kunde.

141015Ondernemersbijeenkomst.indd

Wat vooraf ging

In het kader van ReSourceCity Binckhorst hebben Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM) – in opdracht van Mobiel Projectbureau OpTrek – het productiepotentieel van de Binckhorst in kaart gebracht door op zoek te gaan naar de favoriete machines en gereedschappen van verschillende productiebedrijven. Met die inventarisatie hebben zij scenario’s ontwikkeld voor nieuwe diensten en producten die kunnen worden toegepast in de publieke ruimte van de Binckhorst. Machines van verschillende bedrijven werden door KCCM in fotomontages gecombineerd tot ‘organismen’ die het produceren van nieuwe producten en diensten inzichtelijk maken en het productiepotentieel en diversiteit van het gehele gebied kunnen verruimen. De Binckhorst Beings maken het mogelijk om over de muren van de afzonderlijke bedrijfshallen heen te kijken. Naar aanleiding van het schetsontwerp ‘Binckhorst Being #2’, dat begin dit jaar werd gepresenteerd, ontwikkelt KCCM tot eind januari 2015 een eerste serie van acht prototypen van Binckhorst Beings voor acht lokale bedrijven. Deze prototypen kunnen daarmee ook als voorbeeld dienen voor andere bedrijven.

Binckhorst Being#2 als ‘moeder aller Beings’, gericht op nieuwe diensten en producten. De nieuwe Beings, waar nu prototypes voor worden ontwikkeld, zullen zich specifiek richten op de afzonderlijke bedrijven.

Achtergrond

De Binckhorst bevindt zich door de financiële crisis en de aanleg van de Rotterdamse Baan in een transitiefase, waarbij oude functies wegvallen en nieuwe nog in ontwikkeling zijn. Hierdoor ontstaat een tussentijd met diverse bedreigingen zoals leegloop, verkeershinder en onzekerheid bij de gebruikers. Publiek Gemaakt schreef HIER eerder over de Binckhorst.

Meer zichtbaarheid voor de bedrijven is in deze fase extra belangrijk. De Beings kunnen worden verplaatst met een palletwagen of een vorkheftruck. Hierdoor kunnen ze ook worden ingezet bij tijdelijke omleidingen tijdens de aanleg van de Rotterdamse Baan alvorens een definitieve positie vóór het betreffende bedrijf in te nemen.

Foto: Wout Hoogendijk

Veldwerk en interviews

Alvorens de Beings te kunnen samenstellen en op maat te maken legde KCCM contact met veel verschillende bedrijven met zeer uiteenlopende producten. Bijvoorbeeld Jero Papierfabriek, Haagsche Glashandel bv, Haagse Asfalt Centrale, Timmerfabriek Driessen, Cementbouw, AVR Afvalverwerking, Haagse Asfalt Centrale en Verffabriek H. de Vos & Zn. bv. Sommige met tot de verbeelding sprekende namen als ‘Gered Gereedschap’.

Het past bij hun werkwijze. Veldonderzoek en het leggen van direct contact met belanghebbenden en potentieel belangstellenden vormen de basis voor hun ontwerpproces, waarin ze op zoek gaan naar het gebruik en de verhalen van een locatie of gebied. Ook in de Binckhorst blijken deze gesprekken de voedingsbodem te zijn voor ideeontwikkeling en voor diverse samenwerkingen. Zo kwam het idee van het ter plekke produceren van de betonnen voet van de Beings voort uit een gesprek met mengmeester Dick van der Bent van Cementbouw.

Uit het interview van KCCM met Cementbouw: Doordat een kiezel tussen de klep van de mengmachine blijft hangen of als de aannemer teveel beton heeft besteld blijft er regelmatig beton over. Dit kan 3 kuub zijn maar bij een misproductie kan dat ook oplopen tot 60 kuub. Vroeger werden er met deze reststroom grote betonnen legoblokken gemaakt voor de inrichting van het terrein of voor de verkoop aan derden. In een hoek van het terrein stonden stalen mallen met wapening klaar die gevuld werden als er beton over was. Deze ruimte is inmiddels geconfisqueerd door de asfaltcentrale die een steeds grotere variëteit aan bikkeltjes en steentjes op voorraad moest hebben.

Dit gegeven diende als uitgangspunt voor de (letterlijke) basis van de Binckhorst Beings. De betonnen voet kan bij Cementbouw worden gestort met restanten beton, in een matrijs (mal) die op het terrein kan worden gestald. De structuur en de kleurnuances van het beton zal verschillen al naar gelang de samenstelling en het doel waarvoor het beton oorspronkelijk diende.\

Intekenlijst

Op 15 oktober presenteerde KCCM aan ondernemers een eerste prototype van een Binckhorst Being. Deze was tot stand gekomen in een eerste samenwerking met een lokaal bedrijf: Repro- van de Kamp, een bedrijf gespecialiseerd in reprowerk zoals printen, plotten, kopiëren, lamineren en scannen, variërend van prints op krantenpapier tot producties op hout en glas of bierviltjes. Vooral werk in het platte vlak. Maar het bedrijf – één van de oudste familiebedrijven op de Binckhorst – wil zich steeds meer gaan richten op digitale en driedimensionale producten. 3D-printing heeft de toekomst en Van de Kamp wil meegaan in die innovaties. Zo experimenteren ze bijvoorbeeld met vormen die in elkaar geschoven kunnen worden, als een soort 3D-bouwpakket. Om deze nieuwe tak van het bedrijf te kunnen etaleren, kwam de Being als geroepen. Ook die van Repro zal bestaan uit een betonnen voet, met aan een circa 5 meter hoge paal een configuratie van letters, vormen en stalen. De letters – van de firmanaam – worden uit dibond gesneden en met het restmateriaal worden allerlei vormen gemaakt die refereren aan het principe van het 3D-bouwpakket en de verschillende producties van Repro, bijvoorbeeld teststukken waarmee verkleuring door zon en regen wordt getest. Normaal liggen deze teststukken op het dak van het bedrijf, maar nu kan het worden geëtaleerd aan klanten en voorbijgangers.

Bovenop de Being torent een grote bol die met behulp van smartphone en augmented reality de Binckhorst-tijd zal tonen. Elke Being zal een bol als bekroning krijgen. De materialisering van de bol wordt afgestemd op de expertises van de verschillende bedrijven. Victor de Vries van Repro is enthousiast en hoopt dat met de eerste serie van acht Beings ook andere bedrijven gaan aansluiten, waarmee er een totaalbeeld voor de Binckhorst zal ontstaan. KCCM richt zicht momenteel op het enthousiasmeren van andere bedrijven, om ook met hen een Being te ontwikkelen. De intekenlijst vult zich gestaag.

Coproducties

Er is momenteel financiering gevonden om acht markeringen te realiseren. Bedrijven leveren materiaal, kennis en expertise om samen met de ontwerpers een configuratie te ontwikkelen. Daarnaast wordt een bijdrage van 500 Euro aan de bedrijven gevraagd. KCCM maakt het ontwerp op maat, begeleidt de productie en organiseert de plaatsing en de benodigde vergunningen. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Bouwfonds Cultuurfonds en de Gemeente Den Haag.

Wordt gevolgd…

Lees hier meer over KCCM.

Alle afbeeldingen zijn van KCCM, tenzij anders vermeld.
Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en