voor opdrachten in kunst en vormgeving

Warande en de groei van Lelystad. Boekpresentatie over 10 jaar Stichting De Barak

“Ik ging op de fiets door de buurten en ik zag dat de geschiedenis zich herhaalt. Het zit in het DNA van de stad om te groeien, terwijl het niet lukt. Lelystad was bedoeld als droomstad, maar het is nooit een echte stad geweest.”

Quote van beeldend kunstenaar Melle Smets die in 2011 en 2013 meerdere kunstprojecten realiseerde in opdracht van Stichting De Barak.

Op donderdag 11 april om 20:00 uur presenteert Stichting De Barak haar publicatie De Barak 2008 – 2018, over de kunstprojecten die zij in de woonwijk Warande in Lelystad de afgelopen 10 jaar heeft uitgevoerd. De boekpresentatie is een samenwerking met Stadmakerij en vindt plaats in de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Warande is de meest recente uitbreiding van Lelystad. Nog voordat het boerenland was omgevormd tot een woonwijk met zo’n 8.000 woningen was Stichting De Barak al aanwezig om de veranderingsprocessen vast te leggen en te begeleiden. Van 2008-2018 initieerde en organiseerde de stichting er projecten, in de overtuiging dat kunstenaars nodig zijn om de sociale processen van een opkomende wijk te begeleiden.

Op meerdere momenten tijdens de aanleg van de wijk fotografeerde kunstenaar Arjen Boerstra de wijk in wording. Foto: Arjen Boerstra

Met hun verbeeldingskracht bleken ze in staat om oude en nieuwe verhalen over dit deel van Lelystad te creëren. Zo legde Arjen Boerstra de veranderingen van de akkers tot woonwijk met een camera aan een vlieger hoog vanuit de lucht vast. Jantine Wijnja schreef samen met kinderen van basisschool Kindcentrum Warande een handboek voor de ambtenaren van gemeente Lelystad. Jack van Mildert legde onder de klinkende naam ‘Wij Warande’ het begin van een sociaal netwerk aan. Zijn redenering: waarom behoren elektriciteit, riolering en een wegennetwerk tot de vaste voorzieningen in een nieuwbouwwijk maar een sociaal netwerk niet? Deze en andere projecten zijn in de publicatie beschreven door Véronique Hoedemakers, naast enkele essays waarin ze terugblikt en reflecteert op de betekenis van De Barak voor Warande. De publicatie is vormgegeven door Pauline Le Pape van bureau Roosje Klap.

Foto: Jack van Mildert
Nog voordat er bewoners waren hield kunstenaar Jack van Mildert ‘deurmatgesprekken’ over geluk. Foto: De Barak

In 2016 is de stichting met haar activiteiten gestopt. Nu, na het realiseren van de publicatie, blikken we op 11 april terug op de groei van woonwijk Warande en op de wijze waarop kunst een bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkelingen van een stadsdeel in wording. Sprekers zijn Jop Fackeldey (voormalig wethouder cultuur in Lelystad), Elias Tieleman (curator bij De Barak) en Véronique Hoedemakers.

Adres van de FlevoMeer bibliotheek is De Promesse 4, 8232 VX  Lelystad. Bij bezoek ontvangt u een gratis exemplaar van de publicatie: De Barak 2008 – 2018.

Meer informatie over De Barak is te vinden op: www.debarak.nl

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en