voor opdrachten in kunst en vormgeving

Deloitte levert bijzonder kunstwerk op in kantoor Amsterdam

Sinds kort kijken werknemers van het accountancy, consulting en belastingadviesbureau Deloitte te Amsterdam uit op een bijzonder kunstwerk van mediakunstenaar Geert Mul.

Het kunstwerk met de titel CLOUD_10^34 ontwikkelde hij in opdracht van de kunstcommissie van het bedrijf voor het atrium van de nieuwbouw. In het atrium van dit nieuwe gebouw, ook wel The Edge genoemd, hangen 34 roterende driehoekige panelen die tezamen een ‘wolk’ vormen. Volgens Geert Mul is het: “Een kunstwerk met 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 mogelijke aanzichten.”

De oppervlakte van de driehoeken is namelijk bewerkt volgens de ‘lenticulaire’ techniek, beter bekend van de ansichtkaarten met ribbeltjes waarvan de afbeelding verandert als de kaart wordt bewogen. Op elke van de 34 driehoeken staan 10 afbeeldingen die door de toepassing van lenticulair, elk onder een andere kijkhoek zichtbaar worden. De afbeeldingen zijn met behulp van beeldanalyse software geselecteerd uit een verzameling van 1.2 miljoen random beelden van het internet.

Doordat de panelen door luchtverplaatsing in het vijftig meter hoge atrium langzaam bewegen en draaien verschijnt er telkens een andere afbeelding  op het paneel. Voor de werknemers zal het een boeiend werk blijven om naar te kijken omdat de combinatie van alle verschijningen telkens anders is.

Private opdrachtgevers voor de beeldende kunst

Gelukkig zijn ze er nog, de private opdrachtgevers voor de beeldende kunst. Deloitte heeft zich als bedrijf als een bijzonder opdrachtgever voor de beeldende kunst bewezen. Bij de nieuwbouw van het gebouw ontstond al snel de wens om een kunstwerk te laten realiseren in het atrium. Op voordracht van de kunstadviseur van Deloitte kwam Geert Mul in beeld. Hij kreeg een zeer vrije opdracht, ofwel: kan je iets bedenken voor het atrium dat aansluit bij het werk van Deloitte. Enige randvoorwaarden waren de mogelijkheden van de locatie en daarmee ook het aansluiten op het energieneutrale karakter van het gebouw. Helaas mochten we geen informatie vrijgeven over het budget, maar het zal vast maar een fractie zijn geweest van het totale bouwbudget van het gebouw. Hopelijk vormt het een inspirerend voorbeeld voor andere bedrijven, organisaties en instellingen om kunst in relatie tot hun bedrijfsvoering, missie of gebouw te laten ontwikkelen. Publiek Gemaakt houdt het voor u in de gaten.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over de totstandkoming van het kunstwerk.

Alle foto’s en video’s zijn gemaakt door Geert Mul.

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en