voor opdrachten in kunst en vormgeving
Na een jarenlang proces van ideevorming, ontwerp, ontwikkeling en uitvoering is Castellum Fectio weer zichtbaar en beleefbaar in het landschap naast Fort Vechten in Bunnik. Het Romeinse Fectio is een archeologisch monument van circa 30 hectare groot en behoort tot de top 4 van archeologische sites in Europa.
Het Castellum wordt gevisualiseerd met een plint van betonnen, modulaire bouwstenen van 1,5 kilometer in omtrek. Op de plint (de muren en de torens) zijn de belangrijkste momenten uit de opgravingsgeschiedenis van Fectio vormgegeven. Eric Klarenbeek en Maartje Dros maakten hiervoor gebruik van 3D-scanning, graphic concrete, straaltechnieken en ter plekke geraapt vondstmateriaal om de opgravingsgeschiedenis inzichtelijk en beleefbaar te maken. Het werk toont hoe de archeologie zich heeft geprofessionaliseerd in het documenteren en determineren van vondsten.
Eerder berichtte Publiek Gemaakt over de verschillende fases van dit ontwerp, waarvoor het landschappelijke inrichtingsplan van Parklaan Landschapsarchitecten en Paul de Kort als onderlegger diende. Met diverse beeldende ingrepen maken Klarenbeek en Dros het lokale Romeinse verleden en de archeologische vondsten zichtbaar, beleefbaar en leesbaar. Het geheel van inrichting en ontwerp heeft geleid tot een hedendaagse landschappelijke ingreep die publiekelijk toegankelijk is en die tevens ruimte biedt aan grote evenementen en publieksactiviteiten.
Het gehele traject is opgezet en uitgevoerd vanuit een doorlopende samenwerking tussen Provincie Utrecht, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), Parklaan Landschapsarchitecten, de ontwerpers, Staatsbosbeheer en een bouwteam van diverse aannemers en specialisten.
Zie hier een filmpje dat Bart Maalderink maakte: