voor opdrachten in kunst en vormgeving

Wat is er toch aan de hand met De Tong van Lucifer op de Knardijk langs de A6?

Er zijn van die kunstwerken in de openbare ruimte waarbij je als je ze passeert telkens afvraagt: wat is hier gebeurd? Ik weet niet meer precies wanneer het mij voor het eerst opviel, maar sinds ik het eenmaal zag, is dat het enige aspect van het kunstwerk dat mijn aandacht trekt. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Waar gaat het over?

Ter hoogte van de Oostvaardersplassen in Flevoland staat een kunstwerk van kunstenaar Rudi van de Wint op de Knardijk te balanceren. Vanaf de A6 tussen Almere en Lelystad is het beeld met de titel De Tong (van Lucifer) goed te zien en de meeste mensen kennen het kunstwerk waarschijnlijk vanachter de autoruit. Sinds een paar jaar is het zicht op het kunstwerk echter drastisch veranderd. Waar de ranke ovalen vorm voorheen mooi uitgelijnd was op de dijk, alsof het er op balanceerde, zijn er nu twee lijnen aan het beeld toegevoegd. Een horizontale en een verticale lijn veroorzaakt door – na het doen van nader onderzoek ter plekke – een bewakingscamera en een hek.

Uit ‘oudnieuws’ berichten op het internet is op te maken dat het werk in 2006 beschadigd was door metaalboeven. Het werk verliet vier jaar de dijk om grondig gerestaureerd te worden. Sinds herplaatsing in 2010 staan er een hek en cameramast omheen. Het is natuurlijk begrijpelijk dat je als eigenaar van zo’n kunstwerk wilt voorkomen dat dit nogmaals gebeurd. Echter alle redelijke argumenten ten spijt, is het de vraag of de permanente visuele aantasting die het kunstwerk is aangedaan niet minstens net zo erg is.

Helaas is het een lot dat vele kunstwerken in de publieke ruimte beschoren is. Ooit worden ze een keer opzettelijk of onopzettelijk ‘gevandaliseerd’ door vandalen, dieven, grappenmakers of door de eigenaren zelf die geen idee hebben van de motieven die ooit achter een aankoop of plaatsing van een kunstwerk zaten. De rubriek What Happened! van Publiek Gemaakt wil aandacht besteden aan de wonderlijke situaties waarin kunstwerken in de publieke ruimte terecht kunnen komen na plaatsing.

Kortgeleden reed ik nogmaals langs de Knardijk en wat zag mijn oog: de verticale lijn (=camerabewaking) is verdwenen! Zou op termijn het hek ook verdwijnen? Wat mij betreft goed nieuws want dan kunnen we het beeld weer ervaren zoals het bedoeld is (zie onderstaande foto).

Foto: Patrick Post

Meer informatie over het beeld: Flevoland Erfgoed.

Alle foto’s gemaakt door Anne Reenders, mits anders aangegeven.

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en