voor opdrachten in kunst en vormgeving

Schaamgroen

Oké, het is best een heftig beeld: een op de rug liggend paard, met de benen hulpeloos ten hemel gericht, heeft een motorfiets in zijn buik. Het lijkt erop alsof de strijd om de meeste paardenkrachten onbeslist is gebleven. Het is een werk van Ingrid Mol en het hoort bij een beeldengroep die verspreid door Oudewater is opgesteld. Twee jaar na plaatsing is het motorpaard verplaatst en uiteindelijk ook nog verstopt achter een buxushaag, geplant in de vorm van – hoe toepasselijk – een hoefijzer.

BHL9

BHL2

What Happened?!

De beeldengroep is het tastbare overblijfsel van het project ‘Boven het Land’, een fictief verhaal van Ingrid Mol dat zich afspeelt in 1576, een jaar na de (waargebeurde) Oudewaterse Moord. In 2011 werd dit project nog met een heuse opera in de buitenlucht, inclusief decors en een grote groep Oudewaterse amateurs, groots opgevoerd.

BHL3

BHL4

Het paard is van keramiek en de motor is een echte. Dit samengaan van keramisch materiaal met echte dagelijkse voorwerpen en machines past Ingrid Mol vaker toe in haar werk. Zo maakte zij eerder een Trektor, een ‘kruising’ tussen een insect en een kleine tractor. Ook speelt Ingrid Mol met feiten en fictie en met verschillende tijdlagen die in één beeld samenkomen. Historische beelden met een hedendaags sausje dus.

Oorspronkelijk lag het motorpaard vlakbij de plaatselijke Scouting. Directie en medewerkers van de Scouting waren bij het gehele project betrokken en werkten enthousiast mee aan de opera-uitvoering in 2011.

BHL7

foto: Hein van Liempd
BHL5

Maar zodra het beeld zijn weg vond in het dagelijks leven van de Oudewatenaren – en dan vooral in de hoofden van bezorgde moeders op weg naar de tennishal ernaast – begonnen de protesten. Ook de Scouting zag het beeld ineens niet meer zitten. Na overleg met de kunstenaar werd besloten het beeld te verplaatsen, en wel een paar honderd meter verderop, op een brede groenstrook aan het water. Op zich een mooie plek. Maar de protesten hielden stand. Met name een aantal lokale (‘invloedrijke’) figuren liet van zich horen en haalde verhaal bij kwaliteitszender SBS6. Ook de net nieuw aangetreden burgemeester – de jongste van Nederland – kwam aan het woord en wist zich niet meteen raad met deze protesten. Zijn voorganger had de protesten dapper weggewuifd en met trots het project verdedigd. BHL1Maar met de wisseling van de politieke macht verdween ook het commitment en het enthousiasme. Met ongetwijfeld goede bedoelingen en om alle voor- en tegenstanders tegemoet te komen, werd bedacht om het paard te omheinen met een struik, waardoor het beeld minder te zien zou zijn vanaf de openbare weg. Een tekstbord geeft de achtergrondinformatie en vertelt dat het een dramatisch beeld is, maar dat het juist ook gaat om een gruwelijke gebeurtenis.

Het ‘schaamgroen’ doet inmiddels zijn werk. Het beeld is niet meer te zien maar nog wel te bezichtigen.

 

Hier meer informatie over Ingrid Mol en Boven het Land

Alle foto’s: Wout Hoogendijk, tenzij anders vermeld.

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2020 Publiek Gemaakt
Site: en