voor opdrachten in kunst en vormgeving

OUT THERE. Videokunst, nieuwe media en fotografie in de openbare ruimte.

De stenige binnenstad van Maastricht en de landschappen die er op de winkelruiten getoond werden vormden een mooi contrast. Landschappen, stilstaand of bewegend, waarbij je kon staan mijmeren, waarin je werd meegezogen of waarin iets vreemds gebeurde. De video’s en foto’s toonden echte én artificiële landschappen. Want onder invloed van onze huidige beeldcultuur maken kunstenaars ook ‘landschapsbeelden’ waar de invloed van social media, digitale technieken, satellietbeelden, google streetview of bewakingscamera’s in terug zijn te zien. Soms worden die landschappen zelfs volledig geconstrueerd.

Foto: Harry Heuts en het werk ‘Areca Caechu L’ van Juul Kraijer

Out There was in oktober en november 2014 van zonsondergang tot 23 uur te zien in het gebied tussen de markt en het volledig gestripte monumentale fabrieksgebouw van Sphinx aardewerk. Een mooie gelegenheid om het immense gebouw eens van binnen te kunnen ervaren. Vanaf februari is deel twee van Out There in Rotterdam te zien. Binnen hetzelfde thema zal daar een geheel nieuwe selectie werken te zien zijn met, toepasselijk genoeg, ook stadslandschappen.

Foto: Ilona van den Brekel

Interieur met het werk ‘Boom Box’ van Barbara Visser. Foto: Ilona van den Brekel

Curator Bart van den Boom werkt in deze buitententoonstellingen samen met het Nederlands Fotomuseum. Hun doel is om videokunst, nieuwe mediakunst en fotografie via de openbare ruimte aan het publiek te tonen.

Volgens Van den Boom heeft het landschap in de kunst, een genre uit de kunstgeschiedenis, dankzij nieuwe technieken en nieuw kijkgedrag de afgelopen tijd een impuls gekregen. In het Sphinx gebouw waren daar twee voorbeelden van te zien met een geheel eigen aanpak. Dieter Kiessling toonde er hoezeer het medium televisie ons kijkgedrag stuurt. Een televisiescherm liet bewegende lichtpuntjes tegen een gitzwarte achtergrond zien. Onherroepelijk denk je daarbij aan beeldopnamen van het heelal. Maar met één stap opzij zie je dat het live opnamen zijn van het ronddwarrelende stof vlak achter de beeldbuis, waar een felle lamp en een camera staan. David Claerbout maakte een volledig in de computer geconstrueerd 3D landschap waar je als kijker doorheen glijdt. Bedacht aan de hand van een therapeutisch muziekstuk hebben zijn hoog realistische beelden dezelfde uitwerking als de muziek. De heldere beek, het tropische bos: je ervaart het terwijl je even je omgeving vergeet.

 Foto: Ilona van den Brekel en het werk van ‘Semiconductor’

De route van de tentoonstelling vervolgde via de winkelruiten van de panden in de Boschstraat naar de markt en het woon- en winkelcomplex door Jo Coenen, dat nooit een succes werd. Maar de grote leegstaande winkelpuien deden prima dienst als drager voor het foto- en videowerk. Veel werken toonden rustige tot bijna stilstaande beelden. Subthema’s waren dan ook tijd, stilstand en vertraging. Van Driessens & Verstappen was er het fascinerende Diemerzeedijk scene G te zien, waarin één jaar is gevat in 9 minuten. De veranderingen in de natuur verglijden erin letterlijk in beelden die in elkaar over vloeien. Semiconductor (Ruth Jarman en Joe Gerhardt) bracht via time lapse fotografie de baan van de zon vanaf drie punten op  aarde gedurende 11 minuten in beeld. Het leverde atypische landschapsbeelden op waarin niet het effect van het licht maar de lichtbron zelf telkens centraal in beeld is. Of de gemiddelde passant het geduld op kon brengen om te blijven kijken is de vraag. Maar de fotowerken (bijvoorbeeld de prachtige cascade van doorschijnend plastic in een bos door Noémie Goudal) vormden een goede afwisseling met de videowerken. Publiek Gemaakt vond de beelden te fascinerend om zomaar aan voorbij te lopen.

Foto: Ilona van den Brekel en het werk ‘Mountains’ van Marnix Goossens

Foto: Moniek Wegdam en het werk ‘Through the Looking Glass’ van Karin Borghouts

Van 5 februari t/m 8 maart 2015 is deel 2 van Out There te zien in Rotterdam op de Wilhelminapier en in de Fenix Loods in Katendrecht. Er zal werk te zien zijn van Hans Op de Beeck, Nicolas Provost, Thomson & Craighead, Mungo Thomson, Marjolijn Dijkman, Persijn Broersen & Margit Lukács, Jacco Olivier, Nicolas O’Brien en Monica Struder & Christoph van den Berg.

Meer informatie

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en