voor opdrachten in kunst en vormgeving
Op 14 december werd in het Stadhuis van Den Haag het ontwerp van Ingrid Mol voor het monument van Koningin Juliana publiek gemaakt. Met trots onthulde burgemeester Jozias van Aartsen het schaalmodel van het monument en een portret van Juliana.
Ingrid Mol is een ware meester in het beeldend vertellen van verhalen en het ensceneren van situaties. Om de strijdbare, eigenzinnige en vakkundige kant van Juliana te benadrukken, laat het monument Juliana op werkbezoek zien. De in het wit geklede Juliana staat op een kleine verhoging te midden van een paar burgers. Het wit verwijst naar de gelovige en vredelievende persoon die zij was. De verdere kleurstelling van het monument zal in een definitief ontwerp verder worden ontwikkeld. Over het monument – dat in keramiek zal worden uitgevoerd – zal hier en daar water stromen, als een verwijzing naar slootjes in een Hollands polderlandschap.
Van de vier schetsontwerpen paste dat van Ingrid Mol het beste bij de wens om een menselijk en herkenbaar monument – en nadrukkelijk geen traditioneel standbeeld – van onze voormalige vorstin op te richten. Een wens die al een jaar na het overlijden van Juliana in 2004 door de gemeenteraad werd uitgesproken. Tien jaar en vele vergaderingen en presentaties later is het eindelijk zo ver. In 2018 zal het monument sieren op het nieuwe plein bij station Den Haag Centraal. Om de schaal van het plein aan te kunnen zal het beeld zo’n 4 meter hoog worden. De Hollandse kleigrond (circa 1 meter hoog) dient letterlijk als basis waarop men even kan gaan zitten; aan de voeten van Juliana.
Zie hier een impressie van de onthulling:
De presentatie van het model ging gepaard met de opening van een tentoonstelling over de betekenis en zeggingskracht van Haagse monumenten. Onder de titel ‘Om nooit te vergeten…Welke kleur hebben onze Haagse monumenten?’ stelt Stroom Den Haag zich de vraag welk standpunt de standbeelden en monumenten in de tijd innemen. Laten zij slechts één, gekleurde, versie van de geschiedenis zien? Arend Groosman ontwierp twee prachtige paviljoens om de modellen van de Haagse monumenten te tonen.
Naast de primeur van het Julianamonument was er nog een ander monument voor het eerst publiekelijk te zien: het ontwerp van Thom Puckey voor een standbeeld voor Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872), de grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie. Net als het Julianamonument toont dit monument een enscenering. Het zijn twee scènes in één beeld: een klassiek beeld in marmer van Thorbecke in een 19e eeuwse studeerkamer, en een moderne vergaderruimte met drie mensen in discussie, uitgevoerd in roestvrijstaal.
Meer informatie: Stroom Den Haag
Tentoonstelling: 15 december 2015 t/m 15 januari 2016
Locatie: Atrium Stadhuis Den Haag, Spui 70, Den Haag