voor opdrachten in kunst en vormgeving

Festival Des Bords de Vire

Voor de derde keer wordt het festival voor omgevingskunst Des Bords de Vire gehouden in de omgeving van Tessy-sur-Vire, een klein dorpje in het Franse Normandië. Een route van achttien kilometer brengt de bezoeker langs elf verschillende werken die op de oevers van het riviertje de Vire tijdelijk zijn geïnstalleerd. Vier maanden lang kunnen kunst- en natuurliefhebbers hun hart ophalen en de site-specific installaties ontdekken.

Het festival wordt georganiseerd door Usine Utopik, een kleine, lokale kunstinstelling onder leiding van de Spaanse beeldhouwer Xavier Gonzalez. Usine Utopik nodigt sinds zijn opening eind 2009 tweemaandelijks internationale kunstenaars en auteurs uit voor een residentie. Elke residentie eindigt met een tentoonstelling in de oude tuinkas waar de instelling gevestigd is.

Veel van de deelnemende kunstenaars van het festival zijn oud-resident. Zo heeft Benjamin Testa tijdens de opening van Des Bords de Vire zowel een bijdrage aan het festival als een tentoonstelling in de tuinkas. De kunstenaar heeft aan de rivieroever een installatie gebouwd met houten latten die zijn gevouwen in waaiervorm. Hoewel het doet denken aan een hut of schutplek, is het dat niet. Het is eerder een doorgang. Door de knikken, de helling en de rotatie van de latten in de installatie lijkt er een beweging in te zitten. De extreem gearticuleerde structuur, die ontworpen is via speciale computersoftware, verstoort het landschap.

Benjamin Testa

Dichtbij het werk van Testa heeft Bernard Murigneux zijn uitkijkpost geïnstalleerd, Vigie. Aangemeerd aan een sluis geeft de installatie van piepschuim met zijn complexe structuur en plaatsing het gevoel een belangrijke functie in het landschap te hebben dat de mens zich heeft toegeëigend. De installatie parasiteert als een stedelijke architectuurvorm de natuurlijke omgeving.

Bernard Murigneux

Vox, de installatie van Adrien Lefebvre en Romain Lepage werkt als een versterker van omgevingsgeluiden. In een houten kubus bevindt zich een kegel die aan beide kanten geopend is en zo alle geluiden opvangt en intensiveert. Daarnaast werkt de opening van de kegel als een soort raam op het landschap. De installatie concentreert de aandacht van de bezoeker zowel visueel als auditief op de omgeving.

Adrien Lefebvre en Romain Lepage

Naast deze meer architectonische werken zijn er ook veel sculpturen te vinden op het festival. Zo heeft Daniel van de Velde de geleegde stronk van een Aleppo-den tussen twee bomen geklemd. Xavier Gonzalez heeft een diagonale structuur van populieren latten tussen twee andere bomen gecreëerd. En Gilles Appert heeft kubussen in bomen gemaakt van kleine takjes die hij ter plekke heeft gevonden.

Gilles Appert

Cédric Guillermo

Nicolas Koch gaat wat conceptueler te werk. Hij heeft meer dan tweeduizend stenen gegraveerd met woorden uit het boek Du bon usage de la lenteur. De bezoeker kan zijn eigen steentje bijdragen aan het verhaal door een steen ergens op de route achter te laten. De kunstenaar gaat aan het einde van het festival een verhaal opstellen naar aanleiding van de gevonden stenen. Een gigantische puzzel die voor een verrassend resultaat kan zorgen.

Voor meer informatie: http://www.usine-utopik.com/festival/bord-de-vire/edition-2016/

Fotografie: Loes van Beuningen
Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en