voor opdrachten in kunst en vormgeving

‘Depth of Field’ van Maze de Boer te zien bij Nieuw Dakota

In de achtertuin van Nieuw Dakota op de NDSM Werf in Amsterdam Noord is een kunstwerk van Maze de Boer gerealiseerd. Inside Outside werpt een blik op de particuliere verborgen ruimte die zich achter de garagedeur bevindt. De garage is een universele en individuele ruimte op de grens van binnen en buiten, gewoonlijk onttrokken aan het zicht van de voorbijganger. Inside Outside belicht deze ruimte, met een knipoog naar de lokale industriële bedrijvigheid in Amsterdam Noord: wat zich achter al deze garagedeuren afspeelt, spreekt tot de verbeelding.

Eind vorig jaar werd even verderop, op het Smederijplein en op initiatief van Stichting NDSM-werf, het kunstwerk Common Ground geplaatst. Common Ground is een speeltuin uit Jakarta die Maze de Boer naar Nederland liet transporteren. In ruil liet hij volgens de Nederlandse regel-en vormgeving een nieuwe speeltuin maken die hij op het plein in Jakarta liet plaatsen. De Boer wil laten zien dat spelen universeel is en dat kinderen zich in hun spel niet laten leiden door culturele verschillen of lokale maatstaven.

Maze de Boer, Depth of Field #3, 2017

Ter gelegenheid van deze twee nieuwe kunstwerken in de buitenruimte sloegen Nieuw Dakota en Stichting NDSM-werf de handen ineen voor de ontwikkeling van een derde tijdelijke installatie van Maze de Boer in de tentoonstellingsruimte van Nieuw Dakota. Voor Depth of Field #3 verplaatste Nieuw Dakota haar hoofdingang naar de achterzijde, waar je vanuit de tuin door een openstaande deur een garage inkijkt. Een typische ‘mancave’ waar kleine dromen mogen uitgroeien tot megalomane projecten. Voor de duur van de tentoonstelling neemt Nieuw Dakota de sfeer en uitstraling over van de naburige werkplaatsen die de uitstraling van de NDSM zo mooi bepalen. Maar bij binnenkomst blijkt dat in deze werkplaats vooral aan illusie en verbeelding wordt gebouwd die de bezoeker prettig ontregelt.

Maze de Boer, Depth of Field #3, 2017

Nieuw Dakota biedt ruimte aan hedendaagse kunst op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Het organiseert en programmeert tentoonstellingen, speciale evenementen en tijdelijke projecten in de openbare ruimte. De tentoonstelling is nog t/m 28 mei 2017 te zien. meer informatie: Nieuw Dakota

Website van Maze de Boer

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en