voor opdrachten in kunst en vormgeving

De Alice Vensters, kunst voor een school in Heerlen

In opdracht van de gemeentelijke kunstcommissie heeft beeldend kunstenaar Hans van Lunteren De Alice Vensters ontworpen voor de Bredeschool Molenberg in Heerlen. De opdracht was om een fantasievolle toevoeging aan de gebouwen te ontwerpen en de verblijfswaarde van het binnenplein te vergroten.

Het kunstwerk

De Alice Vensters bestaat uit tien zwart-metalen panelen waarin organische patronen zijn uitgesneden. Als een ‘kantwerk’ zijn deze panelen in de architectuur opgenomen. Daarnaast zijn voor de entrees van beide scholen cortenstalen roosters ontworpen met een zelfde patroon. De organische en intuïtief gevormde patronen van De Alice Vensters staan in contrast tot de mathematische en rationele vormen van de architectuur. Gezamenlijk vormen ze een compleet belevingsbeeld.

Alice in Wonderland

Het kunstwerk is geïnspireerd op het verhaal van Alice in Wonderland van de schrijver Lewis Carroll. Het verhaal gaat over een meisje dat al dagdromend een fantasiewereld binnen gaat. Dagdromen activeert de fantasie en als je een beetje met die ogen naar de Alice Vensters kijkt dan kan je daar allerlei dierfiguren in ontdekken.

Introductie bij de schoolkinderen

Ter introductie bij de kinderen van beide scholen heeft Hans van Lunteren hun op een sprookjesachtige wijze hierover verteld en een creatieve les hieraan geweid. De kinderen konden tijdens deze les zo hun eigen Alice Venster maken.

Drie bomen en vijf zwerfbanken

Om het kunstwerk compleet te maken heeft Van Lunteren drie bomen op het binnenplein geplant met daaronder vijf ‘zwerfbanken’ waarop men kan dagdromen.

De officiële oplevering van het kunstwerk is op zondag 9 juli en zal feestelijk worden verricht door wethouder Clemens.

Bron: persbericht

Meer info op de site van Hans van Lunteren.

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en