voor opdrachten in kunst en vormgeving

Code Rood, een verkenning

Code Rood is een maandelijks kunstfestival in Arnhem, dat plaatsvindt op het voormalig militair terrein Buitenplaats Koningsweg en één dag duurt. Verschillende initiatieven zijn erbij betrokken. Een verkenning.

Code Rood is in juni 2012 opgericht door verschillende kunstenaarsinitiatieven die zich op het terrein aan de rand van Arnhem bevinden, waaronder Portiersloge, De Kleine Kapel, Guestroom en Transmute24 in samenwerking met Stichting Verborgen Landschap, Proposal Base, het Stookhuisje, MIR en Garage Royal. Elke laatste zaterdag van de maand organiseren zij een evenement.

Door de verschillende deelnemers worden voor elke editie kunstenaars uit het hele land uitgenodigd om te werken in de verschillende ruimtes op het terrein of er bestaand werk te tonen. Soms buiten, soms binnen. Bezoekers kunnen urenlang over de basis rondstruinen langs de verschillende ruimtes en site specific installaties. Centraal ligt Garage Royal waar men terecht kan voor eten en drinken.

MIR

MIR is een mobiel expeditiestation dat bestaat uit een grote container die functioneert als verblijfruimte, werkplaats en tentoonstellingsruimte. MIR is een testcase voor kunstenaars, maar ook voor personen, instellingen en bedrijven die werkzaam zijn in de techniek en wetenschap. Het project wil een brug slaan tussen de verschillende disciplines.

Rutger Zuydervelt

Het bijzondere aan MIR is dat het zelf stroom opwekt en overal onafhankelijk kan staan. Door een windmolen en zonnepanelen worden accu’s opgeladen die als (nood)stroomvoorziening werken en de MIR op een buitenlocatie volledig kunnen verlichten. De container kan over de weg en over zee getransporteerd worden. Uitgeklapt bestaat de MIR als architectonisch complex uit een koepel van 150 vierkante meter en 7 meter hoog, een container als leefunit, een broeikas en een slaapunit voor 6 tot 10 personen.

MIR werkt veel samen met kunstenaars die werken of installaties maken waarin de verbeelding een grote rol speelt, en waarin bijvoorbeeld technische ontwikkelingen (innovaties) zichtbaar zijn. Ook onderwerpen uit de ruimtelijke ordening of de natuur spelen een rol. Een mooi voorbeeld is het project van Hannah Vosseberg, die een vrij hangend object in de ruimte presenteerde.

Hannah Vosseberg

Het is een door mensenhand samengestelde bol van natuurlijke elementen, planten, water en aarde; een biotoop. Het is kwetsbaar en gevoelig voor allerlei invloeden. Terwijl sommige planten sterven en andere weer opbloeien, blijkt het mogelijk het proces ten dele te sturen. Tegelijkertijd bepaalt de wetmatigheid van de natuur hoe het proces verloopt en onverwachte wendingen krijgt.

Guestroom

In gebouw 25 op het terrein van Buitenplaast Koningsweg zit Guestroom; een ruimte van ongeveer 5 bij 5 meter waar tentoonstellingen, installaties en experimenten uitgevoerd kunnen worden. De programmering wordt gedaan door kunstenaars Oscar Lourens, Sibylle Eimermacher en Jeroen Glas.

Er hebben al 35 projecten plaatsgevonden, waaronder van Frans van Lent. Hij maakte een performatieve installatie, waarvan de film te zien was in de Guestroom als onderdeel van een cinematografische wandelroute over Buitenplaats Koningsweg. Hij maakte in het bos een vierkant op de grond van vier bij vier meter.

Frans van lent

Binnen dit vierkant halen vier mensen de takken, bladeren en grond weg en verzamelen dat in witte zakken. De volle zakken dragen zij een voor een het bos uit. De volgende dag komen de mensen terug om het vierkant te vullen met het materiaal uit de meegebrachte genummerde zakken, maar nu in omgekeerde volgorde. De laatste zakken bevatten de bovenste laag, takken en bladeren om zo de oorspronkelijke situatie zo goed mogelijk terug te brengen.

Proposal Base

Een ander project van Jeroen Glas, samen met BiOP, is Proposal Base. Zoals de naam al zegt is het een platform waar kunstenaars van over de hele wereld voorstellen kunnen indienen voor site specific werk op het terrein van de buitenplaats. Op de website van Proposal Base zijn alle voorstellen en hun status (gerealiseerd, nog te realiseren of onrealiseerbaar) te bekijken.

Vijf projecten zijn tot nu toe werkelijkheid geworden. Een daarvan is The Constellation of Book van Paulo Abe. Hij heeft verschillende bomen met elkaar verbonden middels een 100 meter lang lint. Hij nodigt de bezoeker uit om die constellatie naar eigen inzicht te veranderen.

Paulo Abe

Paulo Abe

Een ander uitgevoerd project is The Kiss van Magnus Sönning. Hij heeft de toppen van twee bomen die dicht bij elkaar staan tijdelijk met elkaar verbonden door een lint waardoor het lijkt alsof ze elkaar kussen.

The kiss, Magnus Sonning

Voor meer informatie: Code Rood / MIR / GuestroomProposal Base

Het gebruikte fotomateriaal is van deze websites afkomstig.

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en