voor opdrachten in kunst en vormgeving

AardeWerk

In Den Haag Zuid ligt het nieuwe schoolgebouw van het Roemer Visscher College. Een VMBO-school die leerlingen opleidt in techniek en horeca. Praktijkopleidingen dus, waar ambachten worden geleerd. De leerlingen gaan veel op stage en brengen het geleerde op school in praktijk. Zo zijn er verschillende leerwerkbedrijven als een fietswerkplaats en fietswinkel en een kinderdagverblijf. Brasserie Roem wordt volledig door leerlingen gerund. Vier dagen per week worden daar een daghap en een vier gangen menu geserveerd.

De nieuwbouw van Rienks Architecten verwijst duidelijk naar het ambachtsaspect van de school. Ten eerste door gevelstenen uit de oudbouw in de gevel van de nieuwbouw op te nemen. Maar ook door de schoolbedrijven, zoals de garage van de afdeling autotechniek, achter etalageruiten goed te tonen. Zo kunnen buurtbewoners de handelingen nauwkeurig volgen maar worden ze ook uitgenodigd om hun eigen auto eens langs te brengen voor een reparatie.

De handen van de maatschappij

Kunstenaar André Pielage kreeg de opdracht om voor de entreeruimte van de school een kunsttoepassing te maken. De ruimte wordt gekenmerkt door een indrukwekkende trappartij die als amfitheater dient maar ook als lunchplek. Hij verbeeldde het ambacht maar ook de rijke culturele achtergronden van de leerlingen uit deze gekleurde buurt van Den Haag, door kruiken en vazen op ambachtelijke wijze te maken en die vervolgens als kralen aan een snoer aaneen te rijgen. Over zijn werk AardeWerk zegt Pielage: ‘Kenners zullen in de  verschillende keramiekvormen de oorsprong uit alle hoeken van de wereld herkennen.’

De kruiken en vazen zijn gedraaid en de eerste maal gebakken in het atelier van Norman Trapman. Glazuren en montage gebeurde bij Structuur 68 in Den Haag en door Zuliani Kunst en Terrazzo b.v.

Zo aaneengeregen hangen ze als stalactieten boven de trappartij. Pielage: ‘De leerlingen van nu zijn de middenstand van straks. Zij zijn de handen van de maatschappij en hebben straks een groot aandeel in het draaiend houden van de economische motor van ons land. Want horeca en auto-industrie zijn grote sectoren in het midden- en kleinbedrijf. In overdrachtelijke zin gaat het ook om het feit dat deze mensen met de voeten in de klei staan. De leerlingen bevinden zich straks als jonge werknemers in de realiteit van de werkvloer.’

Het project werd geadviseerd en begeleid door Stroom Den Haag. Op 17 februari werd het werk officieel opgeleverd. Stadsdeeldirecteur Rene Baron hoopt dat het werk als icoon zal gaan werken en dat bij de eerste reünie over 20 jaar leerlingen weer verheugd zullen opkijken naar ‘hun kunstwerk’.

Foto’s: André Pielage

Meer info over André Pielage

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en