voor opdrachten in kunst en vormgeving

360° BRNDWR

De voormalige brandweerkazerne in hartje Maastricht is een van de hipste plekken van de stad geworden. De kazerne is omgetoverd tot een dynamische plek met werkruimten voor creatieve ondernemers, een verhuurruimte en een trendy restaurant: De Brandweerkantine. Het strak vormgegeven gebouw stamt uit 1957 en het restaurant is geheel in stijl voorzien van vintage meubilair inclusief sanseveria’s. Vanaf het middaguur is het er afgeladen en zit jong en trendy ‘Mestreech’ aan de witte wijn, de mediterrane salades en de gezonde sapjes. Publiek Gemaakt dronk een glas mee en raakte direct in zuidelijke sferen.

Videokunst als landmark

Het modernistische bouwwerk is een monument dat ontworpen werd door de Roermondse architect Zollner. Kenmerkend zijn de remise, die als eerste in Nederland geheel vrijstaand is, en de toren. Acht betonnen draagarmen ondersteunen het dak van de toren en zijn aan de buitenzijde zichtbaar. Ze omvatten een ruimte die aan vier zijden is omgeven door ramen. Voor die ruimte is nu een kunstprogramma gestart.

Initiatiefnemer is Bart van den Boom met zijn bedrijf Viewmaster Projects. Kunstenaars krijgen van hem de opdracht om een werk voor die locatie bovenin de toren te maken, waarmee deze een nieuw landmark wordt. De eerste twee opdrachten verleende Van den Boom aan twee kunstenaarsduo’s: Driessens & Verstappen en Persijn Broersen & Margit Lukács.

Zij kregen de opdracht om een videokunstwerk te maken voor de vier raampartijen van 6.20 bij 2.10 meter. GLOW van Driessens & Verstappen bestaat uit beelden die suggereren dat er achter het glas een brand woedt. Elk raampje tussen de spijlen lijkt op zijn eigen wijze door de hitte te smelten en vervolgens weer te stollen als het vuur dooft. De projectie verwijst zo naar de voormalige functie van de toren maar ook naar Maastricht als eerste Nederlandse stad waar de industriële glasproductie werd geïntroduceerd. De beelden zijn gemaakt met behulp van computerprogramma’s die de kunstenaars zelf ontwikkelden. Zij laten daarmee digitale organismen en organische processen ontstaan. Het werk is een voortzetting van het videowerk Membraan, dat zij in 2005 maakten voor Pleinmuseum.

GLOW is tot en met juni 2015 in de avonduren te zien. Persijn Broersen & Margit Lukács tonen hun werk voor de toren van september 2015 tot juni 2016.

Foto: Charlotte Lagro, beeldbewerking door Driessens & Verstappen

Foto: Ilona van den Brekel

Foto: Ilona van den Brekel

Foto: Ilona van den Brekel

Een minidocumentaire over Glow is hier te bekijken:

Meer over Viewmaster Projects

Meer over Driessens & Verstappen

 

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en