voor opdrachten in kunst en vormgeving

Uitwerktuin: werkplaats voor mogelijke tuinen in het Amstelpark te Amsterdam

Bestaat er zoiets als draagbaar groen? Welke rol kan mobiele natuur spelen in de stedelijke omgeving? De ‘Uitlaattuin’ biedt uitkomst! Stel, je wilt er als stadsbewoner even uit. Je stapt in je draagbare tuin, doet de schouderbanden om en daar ga je: met je neus tussen de planten en grassen flanerend door de drukke stad.PJ Roggeband

Kunstenaar PJ Roggeband werkt gedurende de komende vijf weken in het Amstelpark verder aan de ontwikkeling van zijn concept De Uitlaattuin. Het afgelopen jaar ontwikkelde hij hier meerdere modellen van. Op uitnodiging van Zone2Source presenteert hij in de Orangerie van het Amstelpark een aantal prototypes en werkt hij aan de ontwikkeling van een aantal nieuwe modellen.

In de Orangerie zal tevens een klein overzicht te zien zijn van eerdere groenprojecten. Zoals bijvoorbeeld Plattegrond (2009) een expeditie door gekraakte volkstuinen in Utrecht; Oranjegeheim (2008), een project over ‘vorstelijk tuinieren’ naar aanleiding van de toentertijd opzienbarende paleistuin te Honselersdijk en het sociale kunstproject Nootgroen (2012-2015). Publiek Gemaakt ging bij hem op bezoek in zijn tijdelijke werkplaats.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
Ik had een column over de Uitlaattuin geschreven voor Stadsleven (red: een maandelijkse live talkshow van Tracy Metz en digitaal magazine over stedelijke onderwerpen). Die column bleek een goed middel om mijn ideeën omtrent de uitlaattuin eens goed samen te vatten. Het was voor mij een tussentijdse balans over welke vormen en functies zo’n uitlaattuin zou kunnen hebben. Ik raakte hierover in gesprek met Alice Smits van Zone2Source. Ik wilde eigenlijk graag een verdiepingsslag maken, een geconcentreerd moment creëren om  verder te kijken wat je met het idee van de uitlaattuin kan doen. Tegelijkertijd wilde ik de uitlaattuin ook eens plaatsen in relatie tot mijn andere ‘groenprojecten’. Het lijken allemaal losse flodders maar ik begin steeds meer een verband te zien. Vandaar dat ik hier nu ‘artist in residence’ ben.

Draagbare kas ontwikkeld bij het project Nootgroen in Gemeente Pijnacker-Nootdorp (foto: PJ Roggeband)

Achteraf is het ook heel symbolisch. Als ik deze kas verlaat, gaan de exotische planten die hier nu buiten staan weer naar binnen om te overwinteren. Dus over bewegende tuinen gesproken ….

Wat ga je in de komende vijf weken doen?
Het idee van de Uitlaattuin hinkt eigenlijk op twee gedachten. Soms gaat het meer een theatrale kant uit. Dan is zo’n uitlaattuin onderdeel van een performance of optreden. Als ik hiermee doorga dan gaat het misschien wel de kant op van de ‘Food Fashion’.

Maar je kan de uitlaattuin ook zien als een sociaal project. Dat je echt iets wilt bieden aan de mensen die op 3-hoogachter wonen en geen tuin hebben en misschien wel zo’n tuin verdienen of krijgen. Hoe werkt het als je zo’n tuin meeneemt als je op stap gaat? Hoe maak je zo’n draagbare tuin echt functioneel en praktisch? Ik heb nog nooit zo tegen dingen aangekeken. Ik ben veel meer een ideeënman die steeds maar verder gaat. Dat je ze ook als object kan zien en in productie kan nemen als half design en half kunstobject is nieuw voor mij. Beide gedachten wil ik verder onderzoeken, testen en uitwerken.

Groenspuwer ofwel knalpottuin ism uitvinder Ed Oldenburg (foto PJ Roggeband)

Ik ga bijvoorbeeld ook werken aan de Uithuiltuin. Dat is nu nog een heel abstract idee. Het is een prachtig woord omdat er ook drie keer “ui” in zit. Ik wil een soort troostgroen ontwikkelen dat zich voedt met tranen van verdriet en misschien ook wel van geluk. Dit vraagt natuurlijk om een bepaald soort beplanting. Maar ik wil ook uitzoeken hoe ik dat daadwerkelijk kan vertalen naar een vastere vorm die gestalte zou kunnen krijgen op een begraafplaats of hier in het Amstelpark. Misschien kan je een uithuiltuin droppen in rampgebieden of oorlogsgebieden. Een tuin die je zou kunnen vullen met het verdriet vanuit de gedachte dat het ook nog iets oplevert? Welke vorm moet die dan krijgen? Misschien een uitvouwtuin die je vanuit een vliegtuig zou kunnen droppen. Zoals je wel merkt is het nu nog een beetje een parade van ideeën. Ik wil er ook echt een soort diepte aan geven. Ik wil kijken of het wel een soort functionaliteit kan krijgen. In dit onderzoek spelen taal, naamgeving van planten, volksgeloof, en werking/eigenschappen van planten een belangrijke rol.

Plaatje rechts: Uitlaattuin, model succulent (foto PJ Roggeband)

Wil je ook reacties van het publiek meenemen?
Alle tuinen die ik tot nu toe heb gemaakt zijn vanaf 21 september in de Orangerie te zien. Als mensen langskomen dan leid ik ze rond. Enkele uitlaattuinen zijn beschikbaar voor een wandeling door het park. Ik wil op deze manier mijn ideeën toetsen om te kijken welke kant ik met het project op moet gaan.

 

Zone2Source

Zone2Source is een internationaal platform dat kunstenaars uitnodigt om in en buiten de glazen paviljoens in het Amstelpark projecten te ontwikkelen waarin alternatieve ervaringen en praktijken met betrekking tot onze ‘natuurlijke’ omgeving voorgesteld worden.

Klik hier voor meer informatie over PJ Roggeband.

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en