voor opdrachten in kunst en vormgeving

OPEN ideeënprijsvraag van Artangel

“Artangel lets artists do what no one else will. It’s as simple as that” staat er in grote letters op de website van Artangel bij het onderwerp OPEN. Het citaat is van de Britse kunstenaar Jeremy Deller wiens inmiddels beroemde werk The Battle of Orgreave uit 2001 tot stand kwam door het bijzondere initiatief OPEN van Artangel.

Jeremy Deller, Battle of Orgreave, 2001 (foto’s Artangel/Martin Jen)

Open

Open van Artangel is een oproep aan kunstenaars woonachtig in het Verenigd Koninkrijk om ideeën voor bijzondere kunstprojecten in te dienen. Het gaat om voorstellen die zich buiten de muren van musea en andere culturele instellingen afspelen.

“A call was put out in early 2013, and again in early 2014, for artists working in any media to share proposals for ground-breaking projects that will transform the cultural landscape of the UK”.Website Artangel OPEN, http://www.artangel.org.uk/about_us/open/

Met het Open initiatief wil Artangel in contact komen met kunstenaars die met wilde en ambitieuze plannen rondlopen. Normaliter werkt Artangel andersom: er wordt een opdracht of project bedacht en daar worden geschikte kunstenaars bij gezocht.

In 1999 en 2006 heeft er eerder zo’n open ideeënprijsvraag plaatsgevonden. Hier zijn indrukwekkende projecten uit ontstaan zoals bijvoorbeeld Michael Landy’s Break Down, Jeremy Deller’s The Battle of Orgreave, Roger Hiorns’ Seizure and Clio Barnard’s The Arbor.

Break Down – Michael Landy

In Break Down werd het complete materiële bezit van kunstenaar Michael Landy in een verlaten C&A vestiging middenin de winkelstraat Oxford Street uit elkaar gehaald en vernietigd. Alleen een inventarisatie van zijn bezittingen bleef er over.

Beelden van Break Down van Michael Landy uit 2001 (foto’s Artangel/Hugo Glendinning)

Jeremy Deller – The Battle of Orgreave

The Battle of Orgreave van kunstenaar Jeremy Deller is een re-enactment van een donkere dag uit de geschiedenis van Engeland waar een mijnwerkersstaking die in 1984 plaatsvond in South Yorkshire uit de hand loopt en uitmondt in een conflict tussen politie en stakers. Deze film is regelmatig te zien in tentoonstellingen in musea.

Jeremy Deller, Battle of Orgreave, 2001 (foto Artangel/Martin Jen)

Selectie

Open is opgezet door Artangel in samenwerking met BBC Radio 4. Open is een soort Open Fonds met een budget van 1 miljoen pond dat is samengebracht door BBC Radio 4, Arts Council England en privaat geld van de Artangel International Circle, Special Angels en the Company of Angels. Deze laatste drie groepen zijn particulieren die de activiteiten van Artangel een warm hart toedragen en geld doneren voor specifieke projecten. Voor 2013 en 2014 is de organisatie vooral op zoek naar voorstellen die kunnen plaatsvinden in de digitale wereld. Voor 2013 werden uit 1500 inzendingen twee kunstenaars geselecteerd: Katharina Palmer en Ben Rivers. Wat zij precies voor voorstel hebben ingediend is nog onduidelijk. Wel kun je een beeld krijgen van de inzendingen op de website van Artangel bij de OPEN 100. In 2014 is er weer een oproep gedaan voor het indienen van voorstellen. De inschrijvingsdatum is inmiddels verstreken. Een selectiecomité bestaande uit  kunstenaars die eerder geselecteerd werden uit de OPEN inzendingen en vertegenwoordigers van Artangel en de BBC Radio 4 buigt zich momenteel over de inzendingen. Eind 2014 worden de winnaars bekend gemaakt. Publiek Gemaakt zal de ontwikkelingen van de ‘Open-projecten’ volgen.

Artangel

Artangel is een organisatie gevestigd in Londen die bijzondere kunstprojecten en opdrachten initieert en produceert in samenwerking met hedendaagse kunstenaars in het Verenigd Koninkrijk. Projecten van Artangel zijn tot stand gekomen op diverse locaties en in uiteenlopende situaties. Alle vormen van media zijn denkbaar: performance, film, sculptuur, geluidskunst, architectuur. Kunstenaars die samen met Artangel projecten hebben gerealiseerd zijn o.a.: Francis Alÿs, Clio Barnard, Matthew Barney, Brian Eno, Douglas Gordon, Roger Hiorns, Susan Philipsz, Gregor Schneider, Rachel Whiteread en Robert Wilson. Van 3 mei t/m 22 juni is het project Yes, these Eyes are the Windows  van de Nederlandse kunstenaar Saskia Olde Wolbers te zien in Londen.

Voor meer informatie over Artangel zie: http://www.artangel.org.uk/

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en