voor opdrachten in kunst en vormgeving

Twinkel, twinkel. Het nieuwe meetingpoint van John Körmeling

En daar hangt hij dan te twinkelen in de indrukwekkende stationshal van Rotterdam Centraal: het nieuwe meetingpoint Happy Cloud van John Körmeling. Het is de eerste versie in een reeks van zes meetingspoints die Körmeling de komende jaren zal realiseren op stations Amsterdam Centraal, Arnhem, Breda, Den Haag Centraal en Utrecht Centraal.

Afgelopen maart werd het nieuwe station Rotterdam CS, ontworpen door Team CS: een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architekten, Meyer en Van Schooten Architecten en West 8 officieel geopend door Koning Willem Alexander na een verbouwing van ongeveer 6 jaar. Dit was tegelijkertijd de lancering van een nieuw model meetingpoint. Voor elke locatie past Körmeling het basisontwerp aan de locatie aan. Happy Cloud is eigenlijk een soort hedendaagse kroonluchter, maar niet een die bestaat uit een hoeveelheid kaarsen maar uit een aluminium frame waarin een ontelbare hoeveelheid LED-lampjes zijn verwerkt die voortdurend aan en uit gaan. Reizigers kunnen elkaar treffen onder deze twinkelende wolk van licht. 

De ontstaansgeschiedenis van het meetingpoint van John Körmeling gaat inmiddels 10 jaar terug. Het idee om een nieuw meetingpoint te ontwerpen voor een aantal stations waar ook een hogesnelheidstrein zou stoppen ontstond bij Atelier HSL, een stichting die in 2000 werd opgericht door SKOR en het projectbureau HSL-Zuid. Atelier HSL (2000-2011) had als doel om de culturele betekenis en dimensie van de aanleg van de Hogesnelheidslijn – Zuid bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. Samen met NS, ProRail en  Minsterie van VROM schreven zij een meervoudige schetsopdracht uit aan vijf internationaal gerenommeerde kunstenaars voor het ontwerpen van een meetingpoint voor de nieuwe HSL-stations. De vier andere ontwerpen waren afkomstig van de Franse ontwerpster Matali Crasset, de Franse kunstenaar Xavier Veilhan, de Britse kunstenaar Liam Gillick, en de Nederlandse kunstenaars Hewald Jongenelis/Sylvie Zijlmans.

schetsontwerp

Het schetsontwerp Lucky Way van John Körmeling werd door een jury geselecteerd om tot definitief ontwerp uitgewerkt te worden.  Lucky Way bestond uit een omhoog kronkelend weggetje dat leidde naar een huisje van waaruit je als wachtende reiziger je even kon verheffen uit de reizigersstromen. Helaas bleek dit ontwerp bij uitwerking te problematisch om in te passen in de diverse transferomgevingen van de stations. Körmeling werd gevraagd een alternatief schetsontwerp te maken en besloot de lucht in te gaan.

Hij maakte een ontwerp voor een twinkelende wolk die nu hangt te schitteren in de stationshal van Rotterdam Centraal. Hoewel Happy Cloud qua omvang best behoorlijk is, valt het kunstwerk in de omvangrijke aankomsthal van Rotterdam CS niet echt op. Bovendien is er boven haar hoofd een enorm beeldscherm gehangen, maar liefst 40 m x 4,5 m waarop het Rotterdamse Havenbedrijf de komende 10 jaar films zal vertonen van de Havenstad Rotterdam.

Of Happy Cloud op deze locatie zal functioneren als meetingpoint valt nog te bezien. Wellicht dat het kunstwerk als meetingpoint meer herkenbaarheid gaat genieten wanneer de verschillende versies ook op de andere stations zijn geïnstalleerd. Publiek Gemaakt houdt het voor u in de gaten.  

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en