voor opdrachten in kunst en vormgeving

Twee kunstwerken Public Works blijven zichtbaar in het Utrechtse stationsgebied

Public Works – het kunstproject van de stichting Kunst in het Stationsgebied en de gemeente Utrecht – nadert zijn officiële einde. Ruim drie jaar geleden gingen de voorbereidingen van start en een jaar geleden was het eerste kunstwerk te zien in de stationshal van Utrecht CS: de ‘onzichtbare’ performance How can we know the dancer from the dance van Sander Breure en Witte van Hulzen. Daarna volgden nog vijf kunstwerken. Van de zes kunstwerken die in 2016 gepresenteerd zijn, zullen er twee langer blijven: de ‘Natuurkalender’ Arrivals / Departures op het LED-bord van Marcus Coates en de kunstzinnige hijskraan Gone with the wind van de kunstenaars/ontwerpers Helen Evans en Heiko Hansen (HeHe). Het LED-bord blijft op dezelfde locatie voor de ingang van Utrecht CS hangen. De hijskraan verhuist 300 meter verderop naar de rotonde van de Croeselaan en de Graadt van Roggenweg.

Arrivals / Departures

Marcus Coates heeft het afgelopen jaar van zich doen spreken in Utrecht met zijn kunstwerk Arrivals / Departures. Het begon met het LED-bord dat tussen het station en het Stadskantoor hangt waarop dagelijks nieuwe ‘vreemde’ berichten werden getoond: “11 juni: De eerste blauwe bessen zijn rijp”, “15 augustus: De mollen verstoten hun jongen”.

Arrivals / Departures van Marcus Coates. Foto: Aafke Holwerda

Het publiek vroeg zich in het begin af of dit bord van de NS was, maar al snel werd duidelijk dat het om een kunstwerk ging. Zeker toen de performances van Coates zichtbaar werden waarmee de kunstenaar zijn natuurberichten toelichtte. Die publieke optredens met volwassenen en kinderen uit het stationsgebied konden rekenen op veel reacties vanuit de pers en het publiek: of het nu ging om zijn ‘Vogelkoor’ in de stationshal of de mesthoop voor het Stadskantoor.

De laatste performances vonden onlangs plaats tijdens de ‘Vogelweek’ (18 – 21 april). En net als de performances zou ook het bord een jaar zichtbaar zijn. De reacties zijn echter zo positief geweest dat is besloten dat het bord blijft. Het publiek kan de komende vijf jaar dagelijks op dezelfde locatie lezen wat er in de natuur in Nederland gebeurt.

Gone with the wind

Het ontwerp- en kunstenaarsduo HeHe (Helen Evans en Heiko Hansen) plaatsten begin september 2016 voor Public Works de kunstzinnige hijskraan Gone with the wind in de bouwput aan de Croeselaan ter hoogte van het Beatrixgebouw.

Gone with the wind van HeHe. Foto: Aafke Holwerda

Deze torenkraan draait langzaam mee met de richting van de wind. In een gebied volop in verbouwing met een skyline van torenkranen, viel het kunstwerk niet meteen op; het leek onderdeel te zijn van de bouwput. Het kunstwerk staat symbool voor de vergankelijkheid en fragiliteit van elke verbouwing die we ondernemen, hoe groot die ook mag zijn. Gone with the wind wordt deze week 300 meter verplaatst en zal – vanaf vrijdag 9 juni – de komende jaren te zien zijn op de kruising Croeselaan, Jaarbeursplein en Graadt van Roggenweg.

Public Works

Public Works is een initiatief van de stichting Kunst in het Stationsgebied in samenwerking met de Gemeente Utrecht. Public Works is tot stand gekomen in dialoog met verschillende kunstenaars én met partners en bedrijven in het Utrechtse stationsgebied over een periode van drie jaar. Naast Marcus Coates en HeHe kregen vier andere kunstenaars(duo’s) de opdracht om nieuw werk te ontwikkelen: PolyLester (Gabriel Lester & Martine Vledder), Constant Dullaart, Berend Strik i.s.m. Aziz Bekkaoui en Sander Breure & Witte van Hulzen.

Meer info op www.publicworksutrecht.nl.

Bron: afd. communicatie & marketing Kunst in het Stationsgebied, Robin Theel

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en