voor opdrachten in kunst en vormgeving
Een herinnering aan een verdwenen straatbeeld: waslijnen met was die van gevel tot gevel reikt. En dat juist in een arbeidersbuurt in Nijmegen waar de Dobbelman fabriek stond: een wasmiddel voor diegenen die het niet meer weten. Vele wijkbewoners hebben in de fabriek van deze Nijmeegse familie Dobbelman gewerkt.
Het gaat om de arbeiderswijk Bottendaal. Die werd door de gemeente herontwikkeld tot een aantrekkelijke woonwijk. De gemeente kreeg er in 2009 zelfs een prijs voor: de gouden piramide, een rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Met het prijzengeld besloot de gemeente een kunstwerk voor de wijk te laten maken, Reinier Lagendijk kreeg de opdracht.
Op drie locaties rond het voormalige fabrieksterrein plaatste hij tussen de gevels aluminium beelden: vanaf De Graafsedwarsstraat in de steegjes links en rechts van het tot appartementencomplex verbouwde fabriekspand en vanaf De Ruyterstraat zie je was hangen tussen een voormalige loods en de nieuwe woningen (nabij de kruising met de Jan van Galenstraat). De beelden hangen aan kabels die zigzaggend tussen de gevels zijn gespannen. Bewoners kregen een beslissende stem in de keuze voor dit kunstwerk.
Hoe eenvoudig het er ook uit ziet, het kostte Lagendijk toch nog drie jaar om het werk gerealiseerd te krijgen omdat hij van alle bewoners goedkeuring moest krijgen en er vergunningen moesten worden verkregen.
Lagendijks werk is een speelse verwijzing naar de bedrijvige arbeidersbuurt van weleer. De frêle was, die slechts uit contouren bestaat, echoot de geur van zeep en de frisse aanblik van wapperende was. Door hun open structuur zijn de beelden subtiel aanwezig, maar doorbreken ze evengoed de formele structuur van de aanwezige architectuur.