voor opdrachten in kunst en vormgeving

Preview van ‘Ramses Shaffy, levenslijnen’ in metrostation Vijzelgracht

De Noord/Zuid-lijn in Amsterdam krijgt er in de zomer van 2018 een serie nieuwe kunstwerken bij. Op acht metrostations worden er kunstwerken gerealiseerd, waaronder dat voor station Vijzelgracht. Daarvoor ontwierp Marjan Laaper het kunstwerk Ramses Shaffy, levenslijnen. Hoewel het nog niet helemaal af is werd het onlangs toch al even getoond aan buurtbewoners en genodigden. Uitgangspunt voor de opdracht aan Laaper was een ode brengen aan acteur en chansonnier Ramses Shaffy die jarenlang vlakbij station Vijzelgracht woonde.

Het ontwerp van Laaper ontstond vanuit haar fascinatie voor de onalledaagse levensloop van Shaffy. Zo kon hij al op jonge leeftijd niet meer bij zijn ouders wonen en werd zijn leven gekenmerkt en medebepaald door de vele mensen die op zijn pad kwamen. De gebeurtenissen, de keuzes die hij maakte maar ook de speling van het lot vormden hem tot de markante figuur die hij uiteindelijk was.

Verschillende personen en gebeurtenissen in zijn leven bracht Laaper in kaart in de vorm van levenslijnen van LED licht. De lijnen vormen verbindingen, kruisen elkaar en lopen weer uiteen. Samen vormen ze het portret van Ramses Shaffy. Het kunstwerk maakt ook een visuele verbinding tussen levenslijnen, routes op landkaarten en plattegronden van metrolijnen. Het leven kan gezien worden als een reis waarin keuzes worden gemaakt, maar waarin soms ook het lot de weg bepaalt. De kijker is reiziger in de letterlijke zin van het woord, maar tegelijkertijd onderneemt hij zijn eigen levensreis. Marjan Laaper: “Ik wil verbindingen leggen tussen de fascinerende levensloop van Ramses Shaffy en de levenspaden die wij zelf bewandelen”.

Bron: Marjan Laaper
Meer info: Marjan Laaper en gemeente Amsterdam

Fotografie: Jorrit ’t Hoen
Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en