voor opdrachten in kunst en vormgeving

Ontwerpstudio PolyLester maakt ontwerp voor Beemsterbrug

Ontwerpstudio PolyLester mag zijn ontwerp voor de Beemsterbrug gaan uitvoeren. De brug verbindt straks twee woongebieden in nieuwbouwplan De Nieuwe Tuinderij in Zuidoostbeemster met elkaar. Een jury koos het ontwerp omdat het goed aansluit op de nieuwe bebouwing en omdat het past binnen het ‘UNESCO werelderfgoed Droogmakerij de Beemster’. De jury bestond uit afgevaardigden van De Beemster Compagnie, de gemeente Beemster, BPD Ontwikkeling en bewoners van het Appels en perenpad, Goudreinetstraat en het IJsboutpad.

 Beemster brug

Tussen de twee woongebieden ligt een groenstrook met water. Een langzaam verkeersbrug verbindt deze gebieden niet alleen, maar vormt tegelijkertijd een centrale plek. De locatie kan daarom worden gezien als ontmoetingsplaats. PolyLester ging voor het ontwerp op zoek naar een vorm die duidelijk aansluit bij het nieuwe woongebied en tevens functioneert als een baken in de omgeving. Ook keek men voor het ontwerp nadrukkelijk naar de gebruikte materialen in nieuwe woningen, de inrichting van de openbare ruimte en de zichtlijnen. De brug, een heldere en elegante boog, komt op subtiele wijze los van het maaiveld waardoor die lijkt te zweven tussen de woningen. De Beemsterbrug is zo ontworpen dat het een oriëntatiepunt in de woonwijk is en tegelijk mooie zichten en vergezichten biedt.

Op basis van een longlist werden drie kunstenaars geselecteerd om een schetsontwerp te maken. Er was zowel bij de bewoners als bij de kunstcommissie een meerderheid voor het ontwerp van PolyLester.

Impressies: PolyLester
Bron: gemeente Beemster

 

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en