voor opdrachten in kunst en vormgeving

Monument de Souvenir

Op 27 september 2008 werd in ‘de Kathedraal’ van Radio Kootwijk het Landschapsakkoord van Apeldoorn ondertekend door de topbeslissers op het gebied van het Nederlandse landschap. Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM) werden gevraagd om een landschapsmonument te ontwerpen dat deze ondertekening markeert. Ze deden onderzoek naar het gebruik van bestuurlijke beleidstaal (‘aardkundige kwaliteiten’ bijvoorbeeld) en hoe deze formele taal verdwijnt als aan diezelfde bestuurders wordt gevraagd hun favoriete landschap te beschrijven. Persoonlijke beschrijvingen van een plek gaan eerder over de beleving van duisternis, het bouwen van zandkastelen met de kinderen of het begraven van een dood huisdier in het zand.

Foto: Wout Hoogendijk

Vanaf april 2010 is het ‘Monument de Souvenir’ te zien op de zandverstuiving Leuvenhorst op de Veluwe. Het monument is gemaakt van staal en is gecoat met zand van de zandvlakte. Hierdoor doemt het werk soms als een luchtspiegeling op uit de zandvlakte. In de archetypische obelisk is een muntenpletmachine geplaatst die van muntjes van 5 en 10 eurocent souvenirpenningen walst. Op deze penningen worden in tekst de favoriete landschappen van de ondertekenaars van het Akkoord weergegeven. De favoriete landschappen op de penningen zullen een aantal keer worden gewisseld, zodat er een collectie ontstaat van verschillende ideeën over landschap. Vanaf de Veluwe zullen de souvenirpenningen zich verspreiden over de rest van Nederland.

Monument de Souvenir werd ontwikkeld in opdracht van Provincie Gelderland en de werkgroep Kwaliteit van het Landschapsmanifest.
Kijk hier de animatiefilm die als schetsontwerp diende. (© Evelyne Montens)
Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en