voor opdrachten in kunst en vormgeving

Life of Ornament. Maastrichts aardewerk opnieuw belicht

Tot en met 30 april 2017 is Life of Ornament te zien, een bijzonder cross-over project tussen cultureel erfgoed en digitale kunst in de openbare ruimte. Kunstenaarsduo Persijn Broersen & Margit Lukács heeft op uitnodiging van Viewmaster Projects twee videowerken gemaakt voor het Sphinxkwartier te Maastricht. Daarin komen de befaamde drukdecors van de Sphinx en Société Céramique tot leven. Groots geprojecteerd op het monumentale Eiffelgebouw aan de Boschstraat (onderdeel van de oude Sphinxfabrieken) transformeren de oude drukdecors van statische ornamenten op schoteltjes, kopjes, borden en theepotten, naar bewegende beelden die in elkaar overvloeien en nieuwe relaties met elkaar aangaan.

De ornamenten worden met behulp van hedendaagse digitale technologie als het ware losgeweekt van de oude gedecoreerde serviezen. De videowerken zijn een eerbetoon aan de roemrijke ontwerpen van de Maastrichtse maakindustrie maar vormen ook een eigentijds beeldverhaal waarin diverse culturen en uiteenlopende stijlperiodes mengen en verstrengeld raken. In één videowerk staan de florale drukdecors centraal, in het andere de landschappelijke taferelen.

Persijn Broersen & Margit Lukács hebben een grote selectie drukdecors afkomstig uit het archief van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) gedigitaliseerd. In het archief zijn de decorontwerpen analoog bewaard gebleven in de vorm van ’transfers’. De collectie drukdecors vormt een omvangrijke en voor Nederland unieke verzameling.

Het kunstproject loopt parallel aan de renovatie van het 190 meter lange Eiffelgebouw. De videoprojecties zijn te zien op de oost- en westgevel van 19.00 uur tot middernacht.

 

 

Bron: Viewmaster Projects

Meer informatie

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en