voor opdrachten in kunst en vormgeving

Gebiedsontwikkelaar schenkt Alkmaar een kunstwerk

De sculptuur Crystal Tree van Hans van Bentem is een geschenk van de Europese gebiedsontwikkelaar BPD aan gemeente Alkmaar. Het beeld bestaat uit een uit staal vervaardigde boom met drie diamantachtige uiteinden aan de takken. Die lichten ‘s avonds in verschillende kleuren op.  

BPD, voorheen Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en nu onderdeel van de Rabo Vastgoed groep, heeft voor de realisatie van het kunstwerk nauw samengewerkt met de gemeente Alkmaar en met bewoners. Het is de bekroning op een herontwikkelingsproject aan het Noordhollandsch Kanaal in Alkmaar. Dit project beslaat het gebied tussen het Jaagpad, de Oude Trambaan, de Wagenmakerstraat en de Schermerweg. Er zijn circa 180 appartementen en 42 grondgebonden woningen gebouwd. Het beeld van van Bentem geeft betekenis aan zowel de plek als de nieuwe stedelijke ontwikkeling. Het gebruikte materiaal herinnert aan de scheepsbouw die eeuwenlang op deze locatie was gevestigd. Met het kunstwerk wil BPD de bewoners iets teruggeven voor hun geloof in de wijk en de gemeente bedanken voor de tien jaar durende samenwerking.

‘Creating living environments’, zo luidt het motto van BPD dat als Europese gebiedsontwikkelaar woon- en leefomgevingen wil verwezenlijken die zelf ook leven. BPD kent een lange historie wat het stimuleren van kunst en cultuur betreft. In de loop der jaren zijn dankzij BPD talrijke kunstwerken in de openbare ruimte gerealiseerd, maar het heeft ook een bijzondere bedrijfscollectie opgebouwd (de Bouwfonds Kunstcollectie) en het ondersteunt diverse kunst- en cultuurprojecten via het Bouwfonds Cultuurfonds.

Bron: BPD

Foto: J. Jong
Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en