voor opdrachten in kunst en vormgeving

Preventief verwijderd…

Om verdere diefstallen te voorkomen besloot gemeente Berkelland in februari 2014 de circa 30 bronzen beelden uit de deelgemeenten Borculo en Eibergen uit het straatbeeld te verwijderen en veilig achter slot en grendel te zetten. In de hele gemeente is geen brons op straat meer te vinden.

Drie maanden later leidt een goed georganiseerde diefstal van 20 grafbeelden van het monumentale begraaf- en gedenkpark Heilig Landstichting bij Nijmegen tot het preventief verwijderen van tientallen bronzen beelden en ornamenten. De directie van de begraafplaats raadt grafbezitters aan hun beelden en ornamenten in een goedkoper materiaal te laten namaken. Een tiental nabestaanden heeft aangifte gedaan. Familie en directie overleggen over het uitloven van een beloning voor een gouden tip. Nou maar hopen dat er niet ook gouddieven actief zijn.

Ook in Berkelland is nagedacht over een alternatief voor de ontstane lege plekken. Een schoolproject heeft, in samenwerking met VVV, geleid tot een kunstroute waarbij de beelden virtueel op hun locatie te zien zijn middels ‘augmented reality’. Het lijkt erop dat een nieuwe vorm van ramptoerisme is bedacht, en het is niet meer dan een pleister op de wonde. In dit tijdperk van nieuwe en social media snakken we toch naar iets dat tastbaar en vooral echt is.

Is het niet de omgekeerde wereld? Bronzen beelden achter slot en grendel, terwijl de bronsrovers en koperdieven hun vrije gang kunnen gaan. Want beveiliging van de openbare ruimte is kostbaar, en zelfs camerabewaking en lampensensors blijken niet altijd toereikend. Ook de medisch aandoende term ‘preventief verwijderen’ duidt op het weghalen van ongewenste gezwellen en tumoren. En zo zouden we eerder de dieven dan ons openbaar kunstbezit moeten omschrijven.

Een bronzen beeld wordt uit het straatbeeld van Eibergen getakeld. Foto: Julia Henkel

 

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en