voor opdrachten in kunst en vormgeving

Luchtkastelen op Sypesteyn

Hebban olla uogala nestas hagunnan… Het is de Oudnederlandse constatering dat alle vogels al nesten zijn begonnen. Als je als vogel nu nog steeds geen nest hebt gebouwd, biedt Kasteel Museum Sypesteyn nog mogelijkheden te over voor een verblijf in een van de Luchtkastelen. In ieder geval tot en met 31 augustus 2014.

Sypesteyn ligt in het zogenaamde stergebied van Loosdrecht, een waaiervormig agrarisch cultuurlandschap met bloemrijk grasland, kleinschalige landbouw, riet en moerasbos. Jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937) bedacht er een sprookjeskasteel en dito tuin, waarin hij natuur en cultuur hand in hand liet gaan. Publiek Gemaakt bezocht het jongste kasteel van Nederland en kreeg er een rondleiding van de – naar eigen zeggen – oudste rondleider van Nederland. Jammer alleen dat de rondleiding eerder verhaalde over de eigen verzameling dan over de vogelhuisjes, die op ingenieuze wijze zich hadden gevoegd naar het interieur. Hierdoor bleef een aantal nestkasten verborgen achter deuren die gesloten bleven.

Nestkasten en vogelhuizen dienen er in werkelijkheid natuurlijk eerder toe om vogels naar tuinen en parken te lokken. In de kasteeltuin van Sypesteyn zijn er dan ook talrijke te vinden; van kunstenaars, vormgevers en kunststudenten van de HKU. Zij werden door gastcurator Judith van Meeuwen verleid zich te verplaatsen in vogels. En dat leverde een bonte verzameling op. Zoals conservator Rik van Wegen het mooi verwoordt, worden de vogelhuizen in deze tentoonstelling ‘van faciliteit tot commentaar en verleiding’. Hoewel een aantal daadwerkelijk de potentie heeft als vogelhuis te zullen worden gebruikt, zijn de associaties, idealen en droombeelden van de ontwerpers vooral voor de mens van toegevoegde waarde. Een vogel zal zich niet beseffen dat hij zich in een Duitse bunker bevindt, of in een nest van geperste houtsnippers, in een haspel of bewakingscamera. Het levert wel een aantal heel verrassende beelden op, waarin issues als veiligheid, controle, hergebruik van materiaal, religie en territoriumdrift zijn terug te vinden.

Een kleine selectie luchtkastelen:

Een bombardement van vogelpoep is de enige bedreiging voor de betonnen Bunkers (2014) van Frank Halmans. Binnen twee dagen na plaatsing confisqueerde een stel pimpelmezen de bunkers.

Foto: Wout Hoogendijk

Dennis Nino Clasen (DE) bedacht de bewakingscamera Wolfgang S. Birdhouse, genoemd naar de Duitse politicus Wolfgang Schäuble, die verantwoordelijk was voor veel antiterreurwetgeving waarvoor burgers privacy inleverden.

Foto: Wout Hoogendijk

Soft Landing (2014) van Wouter Klein Velderman is eigenlijk het enige vogelhuis dat niet op een vogelhuis lijkt. Het is een soort vogelvesting, als een pronkende uitbouw van een boom, opgebouwd uit aan elkaar genaaide stoffen bouwstenen. De vleugelvorm doet denken aan het mythologische verhaal van Icarus, die met zijn zelf gebouwde vleugels probeerde te vliegen maar door hoogmoed ten val kwam. In dit geval probeerde Icarus waarschijnlijk indruk te maken op het versteende vrouwelijk schoon aan de overkant van het water.

Foto: Wout Hoogendijk

Copyright © 2024 Publiek Gemaakt
Site: en